søndag 30. september 2007

Søndag

Silje er forsvunnet før vi står opp! Jeg er andre mann opp, men vet ikke at Silje er vekke, så jeg og stikker ut for å finne shoprite, en søndagsåpen butikk. På veien fant jeg skolen vi skal undervise på også. Den heter Sekoly Loterana Farimbona og har 1800 elever som blir plassert i overfylte klasserom, ofte opp mot 50 elever i hver klasse, tre på hver pult.



På veien traff jeg for første gang barnetiggere. Litt ubehagelig. Trakk også mange pousse-pousse, som er menn med vogner som springer deg hvor du vil omtrent. Ingen av oss har brukt det, det føles litt rart å la mennesker springe deg rundt omkring.

Vell hjemme, kom også Silje hjem. Hun har vært med Per-Anton og Lindy og ettåringene med på gudstjeneste og på sykehus for spedalske.
Vi har egg og brød på Shoprite, og spist eggerøre og omelett. Herlig!

Ettåringene kom på besøk etterpå og inviterte til Volleyballkamp. Det var veldig kjekt, dog noe useriøst. Senere på kvelden gikk vi ut på Pizzahuset og spiste, veldig trivelig, og god mat. Vi er blitt bedre kjent med Ole og Maren. Tror det er kjekt for de også, å treffe norske ungdom.




Vi skal overnatte på det norske tunet en natt til, etter det vet vi ikke, er visst litt problemer med plassen fordi det kommer store grupper på besøk innimellom. Vi får se hvordan det går...

lørdag 29. september 2007

Ein annleis kvardag

Nok en hard natt! Da vi våket var det lyst ute og vi fikk sett Tana for første gang. En annerledes hverdag slo oss.



Fattigdommen er enorm på Madagaskar, og halve befolkningen tjener mindre enn $1 amerikansk dollar om dagen (Bradt 2006, Madagascar Travel Guide). Det var et ubehagelig møte som dempet gledesfølelsen av å være i Afrika, hvertfall for undertegnede.


Med litt knekkebrød og sprutesyltetøy i magen, måtte vi ut for å kjøpe reint vann. Vannet trengte vi på den kommende 3 timers kjøreturen til Antsirabe og for å få tatt malaria- og magebalanserende medisin. Litt usikre på hvor vi skulle, gikk vi hvertfall veldig bestemt i håp om å finne en butikk.

Flaks at vi fant det. Noe overrasket når vi måtte betale 1000 Ariaris for en flaske vann, men når man regner det om blir det ikke mer enn 3,50 i norske kroner... Etter å ha sjekket ut av "hotellet" ble vi hentet av Njafi. Vedlig hyggelig mann! Han kjørte oss helt til Antsirabe. På veien stoppet vi på en spansk restaurant og spiste.

Vi kjørte videre til Hotell Baobab, hvor vi skulle bo i en uke. Trodde vi. Det skulle vært ordnet på forhånd av en kontakt, men da vi troppet opp var det ikke ordnet. Vi hadde fått vite av kontakten at en av misjonærene på den norske skole skulle ha forhåndsbetalt for en uke, så Njafi kjørte oss bort til skolen. Ingen der hadde hørt om avtalen, så vi følte oss noe sviktet... Heldigvis tok det ikke lang tid før de norske på tunet tilbø oss å overnatte der natten over til vi fikk ordnet opp. Vi stakk bort på Baobab igjen for å sjekke standarden der, men den var omtrent som rommet Morten og Martin hadde, noe vi ikke var særlig keen på. Da vi kom tilbake til den norske skolen fikk vi beskjed om at vi kunne overnatte der til mandag. Gledelig nyheter!
På kvelden tok Per-Anton og Lindy, to lærere på det norske tunet, oss ut på pizza på en trygg restaurant. Datteren deres Ingeborg og Ole og Maren, to ettåringer ble med også (Ettåringer er ungdommer som skal være her 1 år for å hjelpe til med undervisning og aktivitetstilbud for norske og gassiske barn og ungdom). Veldig trivelig.

Martin

fredag 28. september 2007

Elisabeth har bursdag!



Elisabeth har bursdag i dag. Hun har ikke sovet stort, men holder godthumør. Vi har ikke hatt særlig med tid til feiring, så vi får ta det igjen når vi kommer oss til Antsirabe! Før det skal vi med fly fra Paris til Antananarivo, en godt og vell 9 timers flytur som ble noe forsinket fra Paris i tillegg.


Vell framme i Antananarivo rundt om 10 tiden på kvelden, gikk vi rett i kø for å få visum. Når vi endelig var kommet frem, fikk vi beskjed om at vi hadde stilt oss i feil kø, vi måtte først betale for visumet i en annen kø, så komme tilbake i køen vi hadde stått i. Håpløst. Men det tok omtrent like langt tid som det gjorde for Karis å komme gjennom sin kø, for de som hadde vært lure å skaffet seg visum på forhånd. Gjennom kontrollen, ventet vi på bagasjen. Morten ble noe urolig da alle andre hadde fått sin bagasje, og hans manglet enda.

Til slutt fikk Morten bagasjen sin også, og vi ble møtt av Njafi på andre siden av sikkerhetskontrollen. Han snakker norsk og var veldig hyggelig og hjelpsom. Han kjørte oss til Tana (kort for Antananarivo), hvor vi fikk tatt ut "tøyse"penger (1 NOK = 300 MGA - Malagasy Ariaries). Etter å ha blitt millionærer ble vi kjørt til et hotell hvor vi tilbrakte natten. Jentene fikk et brukbart rom, gutten sitt var noe værre. I det de tok av seg på skoene, og trasket rundt på gulvet, ble de våte på beina. Lukten var ikke helt god heller, blanding mellom råte og kloakk. De gjorde det beste ut av det, i hver sitt myggnett og hver sitt teppe over, fikk i hvertfall en av de litt søvn. Han andre lå med et øye åpent hele natten, og rundt om 3 tiden vekket han han med sovehjertet for å jage ut de som var sneket seg inn på det bekmørke rommet. Han som sov fikk kavet seg ut av myggnettet og slått på lyset. Ingen stor overraskelse at det ikke var noen der.

torsdag 27. september 2007

Salama topko!

Flyturen til Amsterdam og Paris gikk greit. Ingen problemer så langt. Morten og Karis sjekket inn på Suite hotell, mens vi tre andre overnattet på flyplassen Charles de Gaulle i Paris.

Det gikk ikke helt som planlagt... Først fant vi ikke noe sted å sove, ingen benker som ikke hadde armlene mellom setene, så vi forsøkte å finne Karis og Morten. De hadde i forveien fristet med at de var nå sjekket inn på det hotellet, og slappet nå av med god mat. Klart det fristet, så vi hoppet på første buss som dro dit. Trodde vi... Etter at bussen var kommet til sitt endestopp og vi ikke hadde funnet de, dro vi "hjem" igjen til flyplassen og ventet på ny buss som skulle ta oss til det riktige hotellet. Etter en og en halv time med bussing og venting innså vi at flyplassen kom til å bli vårt hjem for natten...

Til vårt hell fant vi tre harde metallbenker i nærheten av hverandre hvor vi la oss. Klokken var da rundt om 1 om natten. Det tok ikke jentene mer enn tre kvarter før de flyttet på seg fordi det var sånt trekk at selv de kunstige plantene svaiet. Gutten, med det store sovehjertet, sov en knapp halvtime lengre, men fant også ut at det var noe friskt å sove på den kalde benken.

Martin fant ikke jentene som hadde gått ned en etasje til litt lunere forhold, og lagt seg til ro rundt en dekorasjon med benk på. Martin fant selv et lunt toalett!?, med rolig musikk og trygge forhold.

Etter et par timer møttes de tre igjen og var første mann gjennom check-in'en. Der inne skulle vi hvertfall finne gode sofaer og bare velstand!

I all sin hast mistet Martin iPod'en sin og vi fant heller ikke sofaer. Men vi fant en god strandstol ved gaten vår, som gav noen av oss litt ro. :-)

No drar me!

Om 4 timer går flyet fra Flesland...
Hva annet å gjøre enn å pakke litt, oppdatere bloggen, slappe av, nyte det fine Bergensværet, og tenke, i morgen er vi i Afrika! I Madagaskar!! Helt utrolig kult!

Vi skal prøve å holde dere oppdatert på hva som skjer, så sørg for å stoppe innom i blant!

søndag 23. september 2007

Værmelding!

Fant et tillegg til bloggen, en automatisk værmelder. Den ligger nederst på siden, under musikken. Her kan dere, og vi, se hvilket vær det er meldt fremover. Så langt jeg vet får vi sol og ca 15 grader de to første dagene våre der nede...

*Jøjje meg kor reisenervene begynner å sette inn...*

fredag 21. september 2007

Musikk for mine øyrer

Se nederst på denne siden, der ligger det et klipp fra YouTube med musikk fra Hans Zimmer. Musikken er opprinnelig hentet fra Tears of the Sun filmen, men for meg er dette litt sånn afrikamusikk. Kan være det bare er mine assosiasjoner.

Du kan trykke på musikken og høre, mens du leser våre skildrende innlegg om vår hverdag i Madagaskar!

torsdag 20. september 2007

Ein veke att!

Nå er det bare en uke igjen, før vi starter reiser. Begynner å kjenne at jeg er spent nå. Det er to til grupper som drar neste uke, de som skal til Thailand, og de som skal til Etiopia. Tror vi aser hverandre opp litt, men ikke så rart heller!

Ting som burde være i orden til nå;
Pass (gyldig hele oppholdet pluss litt til)
Vaksiner, hvertfall de fleste
Flybilletter og generell reiserute
Oppholdssted
Visum, eller hvertfall penger og bilde til et
En anelse hva man skal gjøre
og hva man skal ha med seg :-)

Kom gjerne med tips på hva som er lurt å ha med seg til Afrika og Madagaskar!

lørdag 15. september 2007

Kor og kva?!

Takk til Anders som har gitt oss mer og riktig informasjon! :-)

Nå har vi fått litt mer informasjon om hva vi faktisk skal, endelig.
Det er på mange måter betryggende, og samtidig litt virkelighetsvekkende.

Vi drar altså den 27. september, fra Bergen til Amsterdam og videre til Paris. Der har vi tretten timer. Da må vi feire bursdagen til Elisabeth, siden hun har bursdag 28.september. Den dagen drar vi videre til Antananarivo, hvor vi blir plukket opp av lokalkontakt som kjører oss til et gjestehus. Vi blir der over natten fordi vi kommer så seint til Madagaskar. Etter en natt der, blir vi kjørt til Antsirabe, som er litt sørover.

Vell framme i Antsirabe, blir vi innlosjert på hotell Baobab. Det ligger kun par minutt unna skolen vi skal være på. Det kommer til å være hjemmet vårt de kommende 4 ukene. Regner med vi kommer til å smake på en del lokale matretter.

Skolen heter Sekoly Loterana Farimbona, og er en privat skole. Vi kommer hovedsaklig til å undervise i engelsk på de fleste klassetrinn, med unntak av de alle yngste. Engelsk er gassernes tredjespråk, fransk er andrespråk og gassisk er førstespråk.

Det er nok en del kulturforskjeller, bl.a. at alle lærere er formelt kledd, dressbukse og skjorte, det er fysisk avstraffelse og standarden generelt er ikke helt som de norske forholdene vi er vant med.
Det kan bli en god påminnelse på hvor godt vi har det i Norge.

Vi har litt å lære til gasserne. Men en utrolig viktig ting med besøket vårt er at vi har utrolig mye å lære av gasserne! Både i forhold til skole og undervisning, men også i forhold til andre ting som går på basiskunnskaper, holdninger og toleranse.

Vi gleder oss til å reise, lære, oppleve og erfare!

mandag 10. september 2007

Madagaskar fararane

Her er gjengen som drar om bare 17 dager til Madagaskar, nærmere bestemt byen Antsirabe og skolen Sekoly Loterana Farimbona.

Silje
Dette er Silje
Karis
Dette er Karis
Elisabeth
Dette er Elisabeth
Morten
Dette er MortenMartin

Dette er Martin

lørdag 8. september 2007

19 dagar att

Eg trur ikkje eg kjem att skrive på nynorsk på resten av bloggen, sjølv om Madagaskarfararar er nynorsk. Eg tykkjer at alle disse a'ane passar godt til det gassiske språket, som stort sett har vokalar annakvar bokstav (til dømes, Antananarivo (hovudstad), mikakakàka (å le høgt), fiadànana (fred), tranompokonòlona (rådhus), ankalamanjàna (utandørs))

Reiseruten vår er Bergen - Amsterdam - Paris - Antananarivo. Vi drar 27 september, 1720 og er fremme i Antananarivo 28 september kl 2155. Da har vi en time i Amsterdam og 13 timer i Paris, på Charles de Gaulle flyplassen. Det skulle gi oss litt tid til å se Paris by night. Samme rute tilbake til Bergen, 5 november, avreise kl 0130, hjemme 1605, etter 5 uker og 3 dager vekke.

Vi har 4 ukers praksis i Antsirabe og en uke ferie (hvor vi vil, antagelig et sted med kysten) og er 5 som drar fra Bergen. Disse vil bli introdusert senere:)

Tror det var det nå første omgang. På mandag får vi mer informasjon fra praksisleder på NLA, så da kommer det nok en oppdatering. De som ønsker kan lese mer om Madagskar (på engelsk) på CIA - World Factbook