lørdag 15. september 2007

Kor og kva?!

Takk til Anders som har gitt oss mer og riktig informasjon! :-)

Nå har vi fått litt mer informasjon om hva vi faktisk skal, endelig.
Det er på mange måter betryggende, og samtidig litt virkelighetsvekkende.

Vi drar altså den 27. september, fra Bergen til Amsterdam og videre til Paris. Der har vi tretten timer. Da må vi feire bursdagen til Elisabeth, siden hun har bursdag 28.september. Den dagen drar vi videre til Antananarivo, hvor vi blir plukket opp av lokalkontakt som kjører oss til et gjestehus. Vi blir der over natten fordi vi kommer så seint til Madagaskar. Etter en natt der, blir vi kjørt til Antsirabe, som er litt sørover.

Vell framme i Antsirabe, blir vi innlosjert på hotell Baobab. Det ligger kun par minutt unna skolen vi skal være på. Det kommer til å være hjemmet vårt de kommende 4 ukene. Regner med vi kommer til å smake på en del lokale matretter.

Skolen heter Sekoly Loterana Farimbona, og er en privat skole. Vi kommer hovedsaklig til å undervise i engelsk på de fleste klassetrinn, med unntak av de alle yngste. Engelsk er gassernes tredjespråk, fransk er andrespråk og gassisk er førstespråk.

Det er nok en del kulturforskjeller, bl.a. at alle lærere er formelt kledd, dressbukse og skjorte, det er fysisk avstraffelse og standarden generelt er ikke helt som de norske forholdene vi er vant med.
Det kan bli en god påminnelse på hvor godt vi har det i Norge.

Vi har litt å lære til gasserne. Men en utrolig viktig ting med besøket vårt er at vi har utrolig mye å lære av gasserne! Både i forhold til skole og undervisning, men også i forhold til andre ting som går på basiskunnskaper, holdninger og toleranse.

Vi gleder oss til å reise, lære, oppleve og erfare!

1 kommentar:

Anonym sa...

Hei Fararar!
Flott at dere har denne bloggen.
Jeg er Anders Rønningen, og har "dealet" med Åshild om Madagaskaroppholdet deres. Tidligere har vi bodd på Madagaskar (5 år - kom tilbake til Norge i fjor), og koordinerte da noen praksisstudenter fra NLA. Har ikke samvittighet til å slutte med det, så jeg har hjulpet litt til i år også.

Ting skjer, så her er litt forandringer i programmet deres:

(Først rettelse på bloggen: Farimbona er ikke norskdrevet. Den er nok startet opp fra Norge, men det er mange år siden de fikk noen som helst støtte fra Norge. Den drives av den Gassisk Lutherske Kirke (Fiangonana Loterana Malagasy- FLM), som også ble startet av misjonen, men som har vært selvstendig siden 50-tallet.)

Så til programmet:
Det var ikke plass på misjonens gjestehus, så jeg har bestilt hotel for dere. Første natta, da den alltid blide og hyggelige norsktalende sjåføren "Njafy" (uttales nzaffi) kommer og henter dere på flyplassen skal dere sove på et koselig hotel rett i nærheten av der misjonen holder til i Antananarivo - på Isoraka. Njafy kan veien! Morgenen etter kan dere rusle litt rundt. Evt. titte nedom misjonsstasjonen, også tar Njafy dere til Ansirabe. (3 timers kjøring. Njafy kjører pent - dere kan be han stoppe for bilder osv også). På Antsirabe har jeg bestilt et hotel som heter Baobab. Det er ett stort rom til 3 av dere, og et litt mindre til de to mennene. Prisen er en brøkdel av hva misjonen tar, og det ligger sentralt og godt til, bare to min. til Farimbona, og to min. til misjonsstasjonen hvor dere er velkomne til å møte normenn som også kan hjelpe dere litt dersom dere skulle ha noe dere lurer på. I underetagen av hotellet er det en "lokal" restaurant "La Truffe", og vi kjenner eierene der godt (Mme Bakoly) - Hils! De serverer mye god mat med trøfler!!!!! Veldig billig også. Jeg har reservert for inntil tre uker på hotellet. Det er betalt forskudd for èn uke, så det må dere dekke uansett, men hvis dere vil flytte til et annet hotell, så kan dere det, og da fikser dere det selv. (Det er mange hoteller i byen, og noen er meget bra...)
Jeg vet ikke hvem som har lagt ut for forskuddet, men det skal dere få vite (en av misjonærene på Antsirabe).

Dere betaler Njafy (som kan stoppe på minibank i Antananarivo) det han skal ha (han har fast tarif og er til å stole på....) og hotellene etterhvert.

Jeg skal snakke med Vohangy, som er en norsktalende hyggelig dame som bor på tunet (misjonsstasjonen) om hun kan følge dere ned på skolen første dag. Ellers regner jeg med at ting går godt. Mme Hanitra - rektor - er en svært oppegående dame, som helt sikkert vet å bruke dere!!!! Også må dere bare komme med ønsker også... (dere har vel også snakket med de som var der i fjor.)

Ja, ja: Det var det jeg hadde nå. Ha det fint!
Hilsen Anders